Last mile delivery - A legfontosabb kilométer a szállításban

Last mile delivery, az utolsó kilométer a szállításban

Az online megrendelt áru érkezhet hajón, repülőn, kamionon, vagy ezek mindegyikén, de a vásárló számára a hangsúly az utolsó szakaszon van: amíg az áru eljut a depóból a megrendelő címére.

Az utolsó kilométer

Az online kereskedelem fellendülésével a megrendelt áru kiszállítására is megnövekedett az igény. A csomagszállítás nemcsak országon belül lehetséges, a nagy online webáruházaknak köszönhetően külföldről is egyre több áru érkezik hazánkba. A fogyasztói szokások és igények folyamatosan változnak, így jelentős fejlesztéseket kell eszközölniük az online shopoknak, hogy lépést tudjanak tartani a növekvő igényekkel.

A digitalizáció hatásaként a kiszállítással kapcsolatos kihívások és lehetőségek is megváltoztak, a webshopoktól gyorsaságot és pontosságot várnak el a vásárlók, úgy az ügyfélkiszolgálásban mint az áruszállításban. Ennek fontos eleme a gyors, költséghatékony és precíz házhozszállítás, ezt hivatott kiszolgálni a last mile delivery, azaz az utolsó kilométeres szállítás. Ez a szállítási mód a fuvarozási folyamat utolsó fázisára utal, mely során a futár átveszi a depóból a csomagot és eljuttatja a megadott címre, ahol az ügyfél kézhez kapja a megrendelt árut. Az utolsó kilométeres szállítás lényege, hogy jólstrukturálttá tegye az áru szállítását a raktárakból, logisztikai központokból közvetlenül az ügyfél kiszállítási címére.

Logisztikai problémák megoldása az e-kereskedelemben

Az e-kereskedelem széleskörűtérhódításával a vásárlói igények is változtak. Ebből az átalakulásból az a piaci szereplő kerül ki győztesen, aki a legjobb minőségben és a lehetőlegköltséghatékonyabban szolgálja ki a folyton növekvő vásárlói igényeket.

A vásárlók számára az egyik legfontosabb szempont a házhozszállítás költsége, amely, ha nem felel meg a fogyasztónak, gyakran szerepel a kosárelhagyási okok között. A vásárlók olcsó, vagy akár ingyenes szállítást várnak el, az online shopok számára ezért elengedhetetlen, hogy csökkentsék a szállításhoz tartozó költségeket. További nehézség a kézbesítés és a nyomon követés kérdésének megoldása, hiszen a hibás cím, a dugók és az ismételt csomagküldés plusz energiát és költségeket vesznek igénybe. A vásárlók részéről elvárás a pontosság, a minőség, valamint az, hogy bármilyen terméktípushoz rendelkezésre álljon a házhozszállítás lehetősége. További kihívást jelent, hogy a fogyasztók az online vásárlástól komolymegtakarítást várnak, illetve nem szeretnének sokat várni a megrendelésükre, hiszen az interneten pár kattintással, percek alatt vásárolták meg az árut.

E problémák orvoslása nem lehetetlen. A technológia előnyeit használva, átlátható szállítási folyamatok kialakításával, pontos és precíz feladatvégzéssel jelentősen javítható a kiszállítás a legkisebb e-kereskedőnél is. Magas minőségű és költséghatékony last mile delivery szolgáltató alkalmazása új szintre emelheti a vállalkozását.

A szállítás utolsó szakasza a gyakorlatban

A last mile delivery megoldást kínál a logisztikai központokból, üzletekből és raktárakból történő szállításra egészen a megrendelő ajtajáig. Ezen szállítási mód fő célja, hogy leegyszerűsítse és felgyorsítsa azokat a folyamatokat, amelyek eredményeképp a vásárló hozzájut a megrendelt termékhez. A gyorsaság és a hatékonyság elengedhetetlenek a lastmile delivery esetében, hiszen egy jól kialakított rendszerrel minden félnek időt és pénzt spórolhat, legyen szó akár kis csomagokról, akár nagy tételben rendelt áruról, útvonal tekintetében pedig zsúfolt főútról, vagy félreesővidéki utakról. A fuvarozás első szakaszában rendszerint hajón, vagy vasúton keresztül történik a szállítás, ezután a csomagok a megadott kiszállítóközpontba érkeznek, ahonnan elindulnak útjuk utolsó szakaszára a címzett felé.

A teljes folyamat így épül fel:

●     A vásárló leadja online a rendelését, majd a böngészője kommunikál az e-kereskedő szerverével, amely megerősíti a készlet elérhetőségét és lehetőséget biztosít az online fizetésre.

●     Ezt követően a rendszer kérést küld a raktárnak, hogy adják fel az árut a vásárlónak, itt kezdődik az utolsómérföld.

●     A kiszállítást végző partner ezután küld egy futárt, hogy felvegye a megrendelt árut a raktárból és eljuttassa egy depóba.

●     A depóban hozzárendelik a csomaghoz a megfelelő információkat (pl. cím, ajánlott útvonal) és nyilvántartás céljából szkennelik a megrendelést.

●     A csomagot ezután bepakolják az autóba, a futár eljuttatja a címzetthez, majd a személyzet rögzíti és frissíti a szállítási állapotot.

A last mile delivery előnyei a logisztikában

Az e-kereskedelem termékei komplexebb logisztikai folyamatokon mennek keresztül, mint a hagyományos kereskedelemárucikkei. Míg a hagyományos kereskedelemben a fogyasztó maga látogat el azüzletbe és viszi haza a terméket, addig e-kereskedelem esetén bármekkora méretű és értékű áru esetében rendelkezésre kell állnia a házhozszállításszolgáltatásának.

A kiszervezett logisztika lehetővé teszi a költséghatékonyságot és praktikus megoldásokat az e-kereskedelemmel foglalkozócégeknél. A kiszállítási feladatok átvállalásával a webshopon jelentősköltségcsökkentés érhető el, a házhozszállításhoz tartozó rengeteg feladat és kiadás, mint a járműpark fenntartása, a futárok díja, a megszervezéssel eltöltött idő, mind csökkennek. A last mile delivery alkalmazása a vásárlóikedvre is pozitívan hat, hiszen a gyors szállítás, az egyszerű nyomonkövethetőség, és a kényelmi funkciók befolyásolják az ügyfél elégedettségét.

A szállítás jövője

Könnyen előfordulhat, hogy pár éven belül online rendelés esetén másnap már ki is szállítja a terméket egy drón. Az önvezető járművek, bár egyelőre tesztelés alatt állnak, szintén a kiszállításjövőjét képzik. Nem lehet előre megjósolni a jövő felkapott technológiáit, azonban néhány változás már szembeötlő, a következő trendek fogják meghatároznia logisztika és a szállítmányozás jövőjét:

●     Az önvezető autók néhány év múlva a kiszállítás szerves részét képezik majd. Robotokkal és önvezető autókkal jelentős költségeket takaríthatnának mega vállalkozások az utolsó kilométer szakaszban, hiszen a személyzet fenntartása a költségek nagy hányadát teszi ki. Így a kiszállítás is rugalmas idősávokban állna rendelkezésre, mely jelenleg nagy kihívás a szektorban.

●     A drónokat Amerikában már tesztelik, azonban hátrányuk, hogy visszaélésre adnak lehetőséget, ezért szigorú szabályozásokra lesz szükséghasználatukhoz. A robotokra vagy drónokra bízott kiszállítás hátulütője lehet a rendszerhiba vagy meghibásodás, illetve az, hogy a városiasodott környékeken nem mindenhol használhatóak könnyen.

●     A drónok és robotoktökéletesítéséig a biciklis futárok bizonyulnak a legjobb megoldásnak. A kerékpáros futárok költséghatékonyság és sebesség szempontjából is kiemelkedően teljesítenek, a biciklik fenntartása pedig gazdaságosabb, mint más járműveké.

●     A Big Data a prediktív analízis eszközével élve segít felmérni a szolgáltatás aktuális állapotát, az adatokból pedig következtetni lehet a vevők igényeinek alakulására a jövőben. Ezekből az adatokból újabb megoldásokkidolgozásához szükséges információkat nyernek ki, így egyre több szállításiopciót tudnak ajánlani a szolgáltatók.

Az elkövetkező 10 évben a ma még futurisztikusnak tűnő tervek valósággá válhatnak. Ahhoz, hogy ezek az újtechnológiák széles körben elterjedjenek, az első lépést az automatizáció és digitalizáció jelenti.

Last mile delivery a Pactic-nél

Akár nemrég indítottad a webshopod, akár nagytömegű rendeléseket bonyolító e-kereskedő vagy, a Pactic leveszi a válladról a termékek szállításával és a raktározással járó terheket. Segítünk, hogy kizárólag a vállalkozásod fejlesztésére koncentrálhass!

Összehasonlítjuk a csomagküldő cégek ajánlatait és világszínvonalú partnereink szolgáltatásai közül segítünk választani, hogy a legoptimálisabb csomagszállítási megoldást nyújthasd webshopodon, egyaránt belföldön és külföldön.

Megoldásainkat rendszerünk webáruházba történő integrációjával tudod igénybe venni. Automatizáld a teljes szállításifolyamatot felhő alapú logisztikai platformunk segítségével és kezeld az összes küldeményt hatékonyabban, egyetlen felhasználóbarát felületen keresztül!

Hogyan tudod igénybe venni szolgáltatásainkat?

●     Vedd fel velünk a kapcsolatot: sales_hu@pactic.com

●     Mi egy munkanapon belül felvesszük a kapcsolatot és árajánlatot küldünk

●     A szerződéskötés után logisztikaiplatformunk összekapcsolható a webshop rendszerével

 

További bejegyzések

Webshop logisztika - Modern megoldások

A logisztika egyik legfontosabb elemévé vált a last mile delivery. Tudja meg cikkünkből, miért érdemes kiemelt figyelmet fordítania erre minden vállalkozásnak!

Tovább olvasom >

Megkönnyíthetők a nagyvállalatok mindennapjai: szervezzünk ki bátran egyes feladatokat

A nagyvállatok működéséhez több terület tökéletesen összehangolt munkájára van szükség: a termelés, marketing és pénzügy mellett a logisztika is sarkalatos pont. Ha utóbbi nem látja el megfelelően a f

Tovább olvasom >

5 dolog, amire érdemes odafigyelni online értékesítésnél!

Válasszunk a legnépszerűbb aukciós oldalak közül, figyeljük aktívan a hirdetéseinket, és adjuk meg részletesen a termék tulajdonságait, a fizetési opciókat és a szállítási módokat.

Tovább olvasom >